Kleurslag Zandgeel, Sângiel

 

zandgeel

Algemeen
Zandgeel is de jongste erkende kleurslag van het Friese Hoen. Hoewel de kleurslag in vroegere tijden rond schijnt te hebben gelopen is deze pas aan het begin van de 21e eeuw erkend bij de grote Friese hoenders en inmiddels sinds 2023 ook bij de krielen. Pieter Nicolay was hier de initiator om de kleurslag in een goede kwaliteit terug te fokken. Hiervoor werden verschillende kleurslagen van het Friese Hoen gebruikt maar bijvoorbeeld ook buffkleurige Wyandotte krielen en Lakenvelders.

Na de erkenning was het vooral Eise Dol die de kwaliteit van de kleurslag vooruit hielp door veel kuikens te fokken en fraaie dieren te showen.
De kleur kenmerkt zich door een zacht gele kleur waarbij de hals, zadelbehang(bij de haan) , staart en vleugeldriehoek een tint donkerder dient te zijn zodat er een fraai contrast ontstaat met de rest van het lichaam.
Het is in de fokkerij een bijzonder lastige kleurslag doordat de dieren de neiging hebben steeds lichter van kleur te worden waardoor er vooral in de staart witte veren te zien zullen zijn. Het is dus zaak streng te selecteren op pigment en niet alleen maar tentoonstellingsdieren tegen elkaar te paren.

Stand van zaken & aandachtspunten
Tegenwoordig is de kleurslag nog steeds heel geliefd bij de gewone liefhebber. Zeker bij een vrije uitloop is het een bijzonder fraaie kleur om te zien. Het aantal fokkers is helaas altijd beperkt gebleven, we zien ze dus ook maar weinig op tentoonstellingen voorbij komen.
De laatste jaren zijn er echter een aantal fokkers die de handschoen op hebben gepakt en de kleurslag in een steeds betere kwaliteit weten te fokken. Wat kleur betreft zijn ze er waarschijnlijk zelfs nooit beter geweest. Een compliment voor deze fokkers dus omdat ze ook geen andere kleurslagen in kunnen kruisen voor het verbeteren van bijvoorbeeld het type.
Ook zijn er de laatste jaren initiatieven geweest om de kleurslag in de krielvorm te fokken. En met succes! Sinds 2023 is ook de zandgele Friese kriel erkent in Nederland. Wat extra fokkers kan de kleurslag zeker nog gebruiken, maar de basis is gelegd.
Bij de selectie is het vooral zaak om aandacht te blijven schenken aan een goed contrast in combinatie met een doorgekleurde staart. Vooral bij de hanen is dit laatste een erg lastig punt. In de fokkerij krijgen we echter zelden cadeautjes gepresenteerd en is een strenge selectie dus nodig om hierin verbetering te krijgen.

Bijzonderheden
Voor de liefhebbers van aardse tinten bij kippen is het zandgele Friese Hoen en prachtig dier om te houden. Ook is de kleurslag alleen erkend bij het Friese Hoen en past het daarmee perfect bij het rijtje andere kleurslagen die we alleen bij de Friese Hoenders zien.

(Bron www.fryskehinnen.frl)

DSC 9207