• FHC

Thuiskeuring Friese hoenders en krielen

OPROEP THUISKEURING      

 

Onderstaande was de oproep aan de leden om dieren in te schrijven voor de thuiskeuring. Inmiddels is deze achter de rug en zijn de prijswinnaars en volledige catalogus hier te vinden: Uitslag thuiskeuring FHC 2023

=====

OPROEP AANMELDING THUISKEURING FRIESE HOENDERS EN KRIELEN

Uiterlijke reactie op zaterdag 30 september a.s.

thuiskeuren1

Beste leden van de FHC,

Na een lange afschermplicht en bezoekersverbod ter preventie van de verspreiding van de vogelgriep zijn er recentelijk positieve ontwikkelingen! Zoals u waarschijnlijk al wel heeft gelezen of gehoord, is het weer toegestaan om bij elkaar op hokbezoek te gaan en thuiskeuringen te organiseren.

Als FHC zien wij dit als een kans om voor het eerst sinds 2019 weer een fysieke keuring van onze Friese hoenders te organiseren en de fokkers een mogelijkheid te bieden om (enkele) van hun dieren te laten beoordelen. Graag horen wij dan ook zo spoedig mogelijk van jullie of hier belangstelling voor is.

thuiskeuren2

ORGANISATIE

In de tweede helft van de maand oktober verdelen we het land in een aantal routes (afhankelijk van het aantal aanmeldingen) waarna een combinatie van een bestuurslid en een keurmeester bij de fokkers langs gaan om de dieren te beoordelen. De beste dieren worden door het bestuurslid gefotografeerd waarna een hoofdereprijzen(jury) (HEP) uit de fraaiste dieren de winnaars zal aanwijzen.

Als FHC zijn we een landelijke vereniging waardoor fokkers soms ver uit elkaar wonen. Om e.e.a. te kunnen organiseren binnen een behapbaar tijdschema voor keurmeester en bestuurslid, is het mogelijk dat er maar een beperkt aantal dieren per fokker gekeurd kunnen worden.

thuiskeuren3

RANDVOORWAARDEN, KOSTEN, ETC.

Hygiëne en diergezondheid hebben de hoogste prioriteit. De te keuren dieren dienen in een geschikte tentoonstellingskooi of bench voor beoordeling klaar te staan in een ruimte buiten het kippenhok. Als fokker heeft u hier zelf de verantwoordelijkheid voor. De bezoekers dienen verder de mogelijkheid te hebben om hun handen te kunnen wassen.

Het bestuurslid en de keurmeester willen het risico op het verspreiden van eventuele ziektekiemen tot een minimum beperken.

Aan de keuring zijn kosten verbonden (brandstof, keurmeestersvergoeding…). Als bestuur proberen we het bedrag zo laag mogelijk te houden. We gaan uit van enkele euro’s per ingezonden dier. We hanteren een aangepast prijzenschema, passend bij de omvang van de thuiskeuring.

thuiskeuren4

Het bestuur voelt zich vrij om bij minder dan 10 aanmeldingen (exclusief bestuursleden) de keuring niet door te laten gaan, omdat dit dan niet in verhouding staat tot de hoeveelheid werk die de organisatie van deze keuring met zich meebrengt.

OPGAVE

Het is van belang om zo spoedig mogelijk aan te geven of u belangstelling heeft voor deze thuiskeuring, zodat keurmeesters, het prijzenschema en de routes bepaald kunnen worden. Opgeven kan uiterlijk t/m zaterdag 30 september a.s. bij de bestuursleden of door een e-mail te sturen aan : Secretaris Friese Hoender Club <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;.

We denken dat we met de huidige mogelijkheden een prachtige kans hebben om weer eens Friese hoenders en krielen van een predicaat te kunnen voorzien en een contactmoment te hebben tussen fokker, bestuur en keurmeester. Wij hopen dan ook op een massale belangstelling van u om deel te nemen aan deze thuiskeuring!

Volgende week maken we de balans op. De inzenders worden daarna zo spoedig mogelijk geïnformeerd over het vervolg.

25 september 2023,

Bestuur FHC

thuiskeuren5